STAKLENE OGRADE

Svojom trasparentnošću staklo predstavlja idealan materijal za uređenje stambenih i poslovnih objekata

DIZAJN I FUNKCIJA

Staklo u današnjoj arhitekturi ima veoma značajnu ulogu, sa funkcijom dobijanja puno veće količine svjetlosti u unutrašnjem prostoru. Mogućnostima raznolike obrade i oblikovanja te svojom trasparentnošću staklo predstavlja idealan materijal za uređenje stambenih i poslovnih objekata.

Danas staklo ima veliku prednost u odnosu na druge materijale jer su razne vrste obrade i unaprijeđene tehnologije omogućile da ovaj materijal dobije svojstva čvrstog i funkcionalnog elementa u prostoru.

Parsol (absorpcijsko) staklo

Parsol je staklo bojeno u masi kroz koje se vidi kao i kroz prozirno float staklo. Proizvodi se u raznim debljinama i bojama. Karakteristika ovih stakala je što je njihov izgled i boja isti sa obe strane. 

Parsol stakla odlično upijaju svjetlost i toplotnu energiju i tako stvaraju veoma prijatan ambijent i posebnu atmosferu prostorija.  

Najčešće ima primjenu u industriji namještaja i uređenju unutrašnjosti ali se primjenjuju i u vanjskim ostakljenjima u kombinaciji sa drugim staklima. 

Kaljeno staklo

Sigurnosno kaljeno staklo dobijamo zagrijavanjem stakla sve do granice plastičnosti na približno 600˚C, poslije čega se naglo hladi zrakom. 

Ovim procesom staklo dobiva visoku mehaničku i termičku otpornost. Kod loma rasipa se u mala zrnca sa tupim ivicama i tako štiti od povreda. Tako obrađeno staklo ne može se više modifikovati (npr. bušiti,brusiti ili rezati).

Primjena ovog stakla je u ostakljivanju vanjskih i unutrašnjih stijena objekata (fasade), zaštitnih ograda, vrata, terasa, balkona, zimskih vrtova, telefonskih govornica, tuš kabina, brodova kao i u izradi izolacijskog stakla.